Vroeger en nu

Eeuwenlang werden mensen begraven. Lange tijd werd dit in de kerk gedaan. Hoe dichter je bij het altaar lag, hoe beter en ook duurder… Vandaar de naam “rijke stinkerd”. Na verloop van tijd raakte de kerk overvol want er werd niet geruimd. Bovendien verzakte de vloer door het herhaaldelijk oplichten van de grafstenen. En door het niet goed sluiten van de grafstenen hing er een ondraaglijke stank in de kerk. Aan het einde van de 18e eeuw werd hygiëne belangrijker waardoor er niet meer in de kerk mocht worden begraven. In deze tijd werden begraafplaatsen opgericht buiten de stad. De eerste natuurbegraafplaats dateert uit 1944 maar hier later meer over. Tot deze tijd was er nog geen sprake van cremeren. Sinds 1980 worden steeds meer overledenen gecremeerd. Tot begin 2000 was het “fiftyfifty” en uit de cijfers van het CBS blijkt dat in 2014 38,5% van de overledenen begraven is en 61,5% gecremeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *