Maatregelen coronavirus

Stel dat u uw geliefde verliest in deze bizarre tijden. Hoe kunt u afscheid nemen? Wat mag en kan wel/niet? De maatregelen van het RIVM om het coronavirus tegen te gaan, hebben gevolgen voor het afscheid nemen. We ontkomen er niet aan dat we op een andere manier moeten werken dan we gewend zijn. Wij staan voor een respectvol en persoonlijk afscheid. Dat is en blijft ons uitgangspunt, ook nu de bestrijding van het Coronavirus om aanpassingen vraagt in onze werkwijze.

Wat te doen bij een overlijden?
U kunt ons gewoon blijven bellen op 06 – 54 395 865. In dit gesprek zullen we bespreken wat de volgende stap is. Afhankelijk van de situatie komen we wel/niet meteen naar u toe.

Verzorging
De verzorging van de overledene vindt in overleg thuis of in het uitvaartcentrum plaats. Onze verzorgers dragen beschermende kleding, brillen, handschoenen en mondkapjes en geven geen hand, hoe graag ze dit ook willen. Als de verzorging thuis plaatsvindt, kan de familie hier niet bij aanwezig zijn en wordt hen gevraagd in een andere kamer te wachten. De verzorgers doen de laatste verzorging uiteraard zeer zorgvuldig en liefdevol.

Thuisopbaring
De opbaring van uw geliefde mag thuis, ook als er sprake is van besmetting met het coronavirus. Als u uw geliefde aan wilt raken, wat heel begrijpelijk is, raden wij u aan om daarna meteen uw handen te wassen met desinfecterende zeep. En helaas raden we u aan geen kus meer te geven.
Als u geen thuisopbaring wilt of als uw situatie dit niet toelaat, kunnen wij u Afscheidshuis Alkmaar aanbevelen. Dit is een initiatief van Natasja van der Woude Uitvaartbegeleiding. Het afscheidshuis is gevestigd in de binnenstad van Alkmaar, aan de Zijdam. Hier kan uw dierbare in een huiselijke en veilige omgeving worden opgebaard. U krijgt de sleutel van het afscheidshuis zodat u op elk gewenst moment met familie en/of vrienden naar uw dierbare kunt. Meer informatie over Afscheidshuis Alkmaar vindt u op www.afscheidshuisalkmaar.nl.

Afscheid
Bij crematoria, aula’s en kerken kan in de aanwezigheid van maximaal 30 personen afscheid worden genomen. Het aantal van 30 personen is inclusief het personeel zoals de uitvaartbegeleider, fotograaf, videograaf enz. Het maximum van 30 personen geldt to 1 juli. Via livestream of kerkomroep.nl kunnen familie, vrienden en overige genodigden de afscheidsdienst volgen. U kunt er ook voor kiezen op een later moment een uitgebreidere herdenkingsdienst op de gewenste lokatie te verzorgen inclusief de juiste catering.

Condoleren
Vanaf 2 juni kunnen er weer condoléances met koffie/thee/fris/borrel verzorgd worden. Elke locatie heeft hiervoor zijn eigen richtlijnen, waar wij u over infomeren.
Daarnaast beschikken wij over een online condoleanceregister. Hierin kunnen familie, vrienden, buren en kennissen een condoleance achterlaten vergezeld van waardevolle herinneringen, foto’s, video’s en persoonlijke berichten. Dit digitale condoleanceregister is gratis en kan gedeeld worden via social media, mail of de rouwkaart.
De berichten op deze condoleancesite kunnen op een later moment verzameld worden in een boek voor een blijvende herinnering.

Tot slot
Deze situatie vergt creativiteit. Wij staan u hierin bij met alles wat wij tot onze beschikking hebben. Er is meer mogelijk dan velen doen vermoeden en deze situatie zorgt voor passende initiatieven waarvan we hieronder graag een aantal benoemen:
– Thuisopbaring is toegestaan dus verantwoord.
– Wilt u dat er meer dan 30 personen bij het afscheid aanwezig zijn? U kunt dan gebruik maken van een landelijk initiatief waarbij evenementenlocaties hun ruimte beschikbaar stellen om met auto’s naar binnen te rijden. Voor 30 personen staan stoelen klaar en de overige genodigden rijden met hun auto de locatie binnen en via een eigen fm-zender volgen zij de dienst: www.afscheid-op-afstand.nl.
– Familie en vrienden, die niet bij het afscheid kunnen/mogen zijn, kunnen bij de lokale bloemist een bloem uitkiezen en daaraan een persoonlijke kaart bevestigen. De kaarten (in de stijl van de rouwkaart) worden door ons bij de geselecteerde bloemist afgegeven. De bloemen worden tijdens de dienst op de lege stoelen gelegd. Na het afscheid krijgt de familie de persoonlijke kaarten en de bloemen mee naar huis.
– Als laatste eerbetoon kan een oproep worden gedaan voor het vormen van een erehaag. De regels hiervoor verschillen per veiligheidsregio dus vraag dit na bij uw gemeente.
– Familie en vrienden willen vaak graag fysiek afscheid nemen van de overledene. Ervaring van de rouwtherapeuten bevestigt dat dit helpt in het rouwproces. Stel dat uw dierbare thuis is opgebaard dan kunt u per keer 3 personen ontvangen als uw thuissituatie dit toelaat i.v.m. 1,5 meter afstand bewaren. Mocht uw thuissituatie hiervoor niet geschikt zijn of als u dit niet wilt dan kunt u gebruik maken van een zogenoemde 24-uurskamer in bijvoorbeeld het uitvaartcentrum van crematorium Alkmaar of in Afscheidshuis Alkmaar.

Wij volgen het nieuws op de voet en houden u graag via onze website en social media op de hoogte. Update: 22 mei 2020, 14.01 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *