Afscheid nemen in coronatijd

Het coronavirus is sinds maart 2020 onderwerp van gesprek. Op dit moment mogen er maximaal 100 personen bij een afscheid zijn. De voorwaarde is dat de lokatie ruim genoeg is om de 1,5 meter te handhaven. Velen zijn verbaasd dat er zoveel mensen bij een uitvaart mogen zijn maar we doen er dan ook alles aan dat dit aantal niet (weer) teruggeschroefd wordt naar 30 personen. Hieronder een opsomming van de geldende maatregelen voor de uitvaartbranche:

  • Er morgen maximaal 100 personen aanwezig zijn bij een afscheid mits de ruimte van de lokatie dit toelaat.
  • Uitvaartcentra zijn uitgezonderd van de horecasluiting.
  • Tijdens een afscheidsbijeenkomst wordt u gevraagd om een mondkapje te dragen bij beweging door het pand. Als u zit, mag het mondkapje af.

Tot slot
Deze situatie vergt creativiteit. Wij staan u hierin bij met alles wat wij tot onze beschikking hebben. Er is meer mogelijk dan velen doen vermoeden en deze situatie zorgt voor passende initiatieven waarvan we hieronder graag een aantal benoemen:

  • Veel uitvaartlokaties bieden livestream tegen een gereduceerd tarief of zelfs gratis aan. Op deze manier kunnen familie en vrienden inloggen vanuit huis om de afscheidsdienst mee te maken.
  • Lees over het prachtige initiatief “de bloemencondoleance” op onze website: www.natasjavanderwoude.nl/bloemencondoleance
  • Als laatste eerbetoon kan een oproep worden gedaan voor het vormen van een erehaag. De regels hiervoor verschillen per veiligheidsregio dus wij controleren dit voor u bij de betreffende gemeente.
  • De regels voor een condoléance verschillen per lokatie. Stel dat er geen koffie/thee/fris mag worden geserveerd dan kunt u een coffee-to-go met een voorverpakte lekkernij meegeven bij vertrek.
  • Tijdens een condoléance mogen er geen handen worden gegeven of er mag niet worden omhelsd. Een hele opgave bij verdriet. Bij de entree geven wij persoonlijk en via een informatiebord aan hoe er wel gecondoleerd kan worden. Dit kan bijvoorbeeld door te knikken, hand op het hart te leggen of handen tegen elkaar te houden voor de borst.

Wij volgen het nieuws op de voet en houden u graag via onze website en social media op de hoogte. Update: 12 januari 2021, 10:52 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *