Maandelijks archief: januari 2017

Budgetuitvaart

Het nieuws is er vol van: de concurrentie in de uitvaartbranche is pittig en uitvaarten kunnen goedkoper. Zie hieronder het desbetreffende artikel in De Telegraaf van vandaag.

Dit doet mij terugdenken aan een intieme “budgetuitvaart” afgelopen jaar. De telefoon ging en enigszins aarzelend werden vragen gesteld over de kosten van een uitvaart. Al pratende en vragen stellend kwamen we erachter dat het ging om de uitvaart van moeder, die op het moment van bellen terminaal was. Ze had een liefdevol leven gehad, ze was 86 jaar oud, ze had 2 getrouwde kinderen, 1 kleindochter en nog 1 zusje, dat 4 jaar jonger was, 82 jaar. De overige liefhebbende vrienden en familieleden waren haar inmiddels ontvallen. Het ging dus om een uitvaart met een afscheid voor 6 nabestaanden. Het liefst wilden de nabestaanden een samenzijn hebben in haar geliefde kamer in het bejaardentehuis. Daarna wilden zij haar naar het crematorium brengen, maar daar wilden zij geen koffie met cake. Ter kennisgeving zou er een aantal kaarten verstuurd worden nadat moeder was gecremeerd.
Kortom, de nabestaanden hadden duidelijk in beeld hoe zij afscheid wilden nemen van moeder en daarnaast gaven ze aan dat hun budget niet zo groot was. We praatten verder en zo vertelden de nabestaanden dat moeder dol was op haken. Kilometers wol waren door haar handen gegaan. Zou het dan niet een idee zijn om moeder op een draagbaar op te baren en haar toe te dekken onder een eigengemaakte sprei in plaats van in een kist?
Ter verduidelijking: een draagbaar is goedkoper dan een kist. Sinds 1991 mogen overledenen begraven en gecremeerd worden op een draagbaar, mits het lichaam volledig bedekt is met een natuurlijk materiaal.
En zo geschiedde. Een bevriende timmerman maakte de draagbaar waarop moeder werd opgebaard in haar eigen kamer. In de sprei werden tientallen plukjes gipskruid gestoken. Het afscheid vond plaats in haar kamer met haar geliefde zus, dochters, schoonzonen en kleindochter, zonder ons. Zij spraken herinneringen uit, bekeken foto’s en lazen aan elkaar gedichten voor. Wij kwamen volgens afspraak om 11.00 uur. Samen droegen we moeder door de erehaag van medebewoners en verzorgers naar de rouwauto, waarna we naar het crematorium vertrokken. Hier vond een zogenoemde technische crematie plaats.
Ter verduidelijking: bij een technische crematie wordt de overledene direct naar de crematieruimte gebracht. Er wordt geen gebruik gemaakt van de aula of van koffie en thee. Hierdoor kan de prijs laag blijven.
Persoonlijk heb ik bovenstaande uitvaart als zeer intiem, liefdevol en waardig ervaren. Vaak speelt geld een ondergeschikte rol bij een uitvaart, of nabestaanden vinden het “gênant” om naar de kosten te vragen. Maar ook voor een gering budget kan er waardig afscheid genomen worden. Hierbij helpt het vooral als u van tevoren uw wensen heeft vastgelegd.
Overzicht van de kosten van bovengenoemde uitvaart exclusief de rouwkaart (deze was door de familie zelf gemaakt en verstuurd):

Natuurbegraafplaats

Regelmatig krijgen wij vragen over natuurbegraafplaatsen. Een redelijk nieuw fenomeen in Nederland dat in Engeland al jaren een begrip is. Vandaag waren wij op Natuurbegraafplaats Heidepol in Arnhem, die in de zomer van 2012 geopend is.

Natuurbegraven betekent eeuwigdurende rust in de natuur. U kunt een graf kopen in de natuur vanaf € 3.250,00. U kunt bij leven de mooiste plek uitkiezen. Dit graf is voor één persoon en eeuwigdurend. Als u een graf voor meerdere personen wilt, dan kunt u graven naast elkaar uitkiezen. U koopt hiermee het recht om op de plek van uw keuze te worden begraven. Dit grafrecht wordt in een akte vastgelegd en bij het Kadaster aan de grond gekoppeld. Een gedeelte van het bedrag wordt door Heidepol geschonken aan Stichting Nieuwe Natuur. Deze stichting maakt zich sterk voor de realisatie van nieuwe natuur in Nederland.
Op natuurbegraafplaats Heidepol zijn 7.000 graven beschikbaar, waarvan er inmiddels 4.000 uitgegeven zijn. De natuurgraven op Heidepol krijgen geen uitgebreide grafmarkering, waardoor ze één blijven met de natuur. Er kan gekozen worden voor een houten gedenkteken in de vorm van een houten boomschijf. Hieraan herkent de nabestaande het graf. De beheerders van de natuurbegraafplaats werken met exacte GPS-coördinaten, die in de aankoopakte opgenomen worden.

Op het graf kan na de begrafenis van een dierbare een boom geplant worden. Hiervoor zijn speciale plekken aangewezen waar uitbreiding van het bos mogelijk is.
Op Natuurbegraafplaats Heidepol kan er op de dag van de uitvaart gebruik worden gemaakt van de ontvangstruimte, die gebouwd is in een voormalige schuur. Daarnaast is er de half-open Heidekapel en de boskapel, die in de openlucht is.

Voor een overzicht van de natuurbegraafplaatsen in Nederland, kunt u de volgende website raadplegen: www.begraafplaats.nl/natuurbegraafplaatsen