Schipper pur sang

De onderstaande tekst is met goedkeuring van de nabestaanden geschreven.

Hij was geboren en getogen in Bergen NH. Hij hield van het vrije leven, van de zee, van een glas bier met bitterballen. Zijn hele leven had hij gewerkt op zee. In de laatste jaren als schipper op de rondvaartboot in Amsterdam. Met zijn charmante voorkomen en ietwat gekleurde verhalen boeide hij elke toerist, uit welk land dan ook.

Dit was de korte introductie die ik kreeg van de vrouw die haar man net verloren had. Ze wisten dat hij nog maar kort te leven had door de gevreesde ziekte kanker. Samen hadden ze in zijn laatste weken zijn uitvaart besproken die weinig woorden mocht bevatten maar die vooral een toast moest zijn op zijn leven met de rockmuziek waar hij van hield. Hij was net met pensioen dus zijn overlijden sloeg hard en vol ongeloof in bij zijn oud-collega’s. Zij vonden maar één vervoermiddel goed genoeg: de rondvaartboot. Zijn oud-werkgever stelde zonder aarzeling de rondvaartboot beschikbaar. Volgens de schipper had je maar twee goede schippers: hijzelf en één van zijn jongste collega’s, wiens vrouw elk moment kon bevallen. Hij zou de schipper-pur-sang van de opstapplaats voor Amsterdam CS naar zijn laatste rustplaats varen op Zorgvlied. De dag voor de uitvaart werd deze jonge collega vader maar hij was er. De schipper werd voor Amsterdam CS door zijn oud-collega’s uit de rouwauto gedragen waarna hij op de boot werd getild. Onder zijn kist legden alle schippers hun strepen omdat hij altijd op zijn strepen stond. Hier begon zijn laatste vaart: over de grachten en langs de hoogtepunten van Amsterdam met de eindbestemming Zorgvlied.

Een paar weken later vertelde de weduwe dat ze regelmatig werd overspoeld door enorme rauwe pijn van gemis en dat alleen de gedachte aan de dag van de uitvaart dit iets kon verzachten.

Een gedachte over “Schipper pur sang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *