0% alcohol, 100% liefde

Natasja schrijft elk kwartaal een column over haar werkzaamheden als uitvaartbegeleider in Maggs Magazine. Lees hier haar column uit Maggs Magazine Zomer 2020.

0% alcohol, 100% liefde

In een notendop beschreef een van de zoons de treurige geschiedenis van de overledene. Een man die in lang vervlogen tijden er zo gelukkig en vitaal had uitgezien. Een vader om van te houden, om trots op te zijn, om op te willen lijken. Maar het tij keerde: hij raakte zijn baan kwijt, verloor de moed en was hij thuis niet te harden. En helemaal niet meer toen hij zich moed begon in te drinken. Een paar borrels werden al gauw een fles en de gelegenheidsdrinker voor wie hij zich graag uitgaf, veranderde in een alcoholist. Zelfmedelijden nam het roer over: het lag niet aan hem, het lag aan iedereen en dus maakte hij ook met iedereen ruzie. Degene die hij het meest lief had, stootte hij af en niemand mocht hem helpen. Een scheiding kon niet uitblijven. Ook zijn zoons verbraken het contact maar bleven hem alle vijftien jaren die hij tot zijn dood in het zorgcentrum sleet, financieel ondersteunen.

En nu was hij overleden. Of ik voor hem een liefdevol afscheid wilde verzorgen. Want dat ze met hun vader hadden gebroken, betekende niet dat ze niet van hem hielden.

Een handjevol vrienden en familie kreeg een kaart met de mooie foto van weleer en een toepasselijk gedicht, alleen de zoons met hun partners namen afscheid van hem in de opbaarkamer van het verzorgingshuis. Ze trokken de meegebrachte fles champagne open en klonken op het leven dat ze mede aan hem te danken hadden. Ruim een uur zaten ze bij zijn kartonnen kist – vaders nadrukkelijke wens -, fluisterden ze, lachten ze, zwegen ze.

Ik stond buiten te wachten. De zon scheen, een vogel vloog met takjes af en aan naar zijn nest, druk in touw om het nieuwe leven voor te bereiden. Ik schraapte met mijn schoen over de grond. Mijn oog viel op een blikje bier dat omgeven werd door confettihartjes. Ik raapte het op, wilde het al in de prullenbak gooien toen ik 0% zag staan. Ik legde het terug, tussen de hartjes en nam er een foto van. De zoons waren er bij mee; ze hadden de boodschap begrepen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *