Hoe werkt het met de as?

Regelmatig krijgen wij de vraag hoe het met de as van een overledene gaat. We hebben hier al eerder over geschreven maar hier nog eens de feiten op een rij.
De as wordt na een crematie 1 maand bewaard door het crematorium. Dit is wettelijk bepaald en als nabestaande mag je de as niet eerder ophalen. Het crematorium maakt na deze maand een afspraak met de nabestaanden om de as over te dragen. De nabestaanden krijgen de as in een zwarte PVC-urn. Stel dat je met meerdere nabestaanden bent dan kun je de as van de overledene laten verdelen over meerdere asbussen. Hiervoor worden door het crematorium kosten in rekening gebracht. De asbus is per crematorium verschillend maar de as weegt ongeveer 2,5 – 3 kg.
Voor de bestemming van de as zijn verschillende mogelijkheden. Als nabestaande kun je ervoor kiezen om de as te (laten) verstrooien, bij te zetten in een graf, een sieraad van te maken, te gebruiken in een tattoo of te bewaren in een urn. Er zijn speciale urn-leveranciers maar uiteraard kun je ook hiervoor bij een lifestyle-winkel terecht. Mocht je hiervan gebruik maken, houd er dan rekening mee of de urn binnen of buiten komt te staan. Is de urn poreus of waterbestendig? Heeft de urn de juiste afmetingen? Zo niet dan kun je zelf of door het crematorium de as in een afgesloten zak laten doen. Mocht je interieur veranderen dan kun je eenvoudig een andere urn aanschaffen en overhevelen naar de urn in de juiste kleur.
Afgelopen weekend waren wij bij Begraafplaats Buitenveldert in Amsterdam en daar kwamen we prachtige potten/kruiken tegen van het merk Brynxz. Zij hebben potten, die gebruikt kunnen worden als urn. Goed betaalbaar en stijlvol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *